måndag 23 juli 2012

Nyplantering av rosor

Det är ungefär 40 kvm kvar i trädgården som inte är iordningsställd ännu. Vi har satt ett äppelträd som syns på bilden nedanför och ett plommonträd. När de byggde huset blev det en stor lerhög kvar som vi tänkte använda för en platå. Vi har redan köpt en del växter dit. T.ex. idegran, backnejlikor, iris och randgräs. Det är tänkt att det i första hand ska vara bladväxter i olika gröna, gula och lite röda nyanser. Sedan ska vi ha blommande växter i cerise och kanske vitt. Tror att det blir en fin färgkombination.

Men nu till det östra hörnet av detta oplanterade område. Vi har köpt några klätterrosor som planterades ut på sina slutgiltiga platser igår.


Mellan roserna ska det bli en gång av trampstena av något slag, vi funderar på tegel eller ölandssten. Rosorna är planterade ganska tätt, kanske inte nu precis, men när de blir lite större så kommer man att gå väldigt nära dem när man går in på gången. Till höger om gången ska jag nu börja rensa ogräs och sedan ska jag sätta in lite ängsväxter och malvor och nävor. Vi har en hel del på tomten som jag kan flytta dit. Så det blir lite av en äng där. Marken ligger lite högt i förhållande till häcken, så det är lite torrare här. Detta område har sol nästan hela dagen så det kommer nog att passa ängsväxterna.

Rosen Schneewalzer är den enda av dem som inte blommar just nu. Det är den som blir störst av rosorna ca 2,5 meter. Den är storblommig och får gräddvita blommor och ska blomma från i slutet av juni och till hösten.



Längst till vänster har vi satt en Astrid Lindgren som är en rabattros och har rosa stora blommor. Blommar från i mitten på juli till sen höst.




Pink Cloud blir lite högre än A.L. (kanske 1.5 m) och har stora cerisa blommor i klasar. En av blommorna råkade falla av när vi satte ner dem. Den lade vi i en skål med vatten och den höll sig i flera dagar. Jättevackert.

När vi var på Österlen tittade vi in i Jansroträdgården. Det var faktiskt en av de finaste trädgårdarna vi såg. Där förälskade jag mig i en ros som heter Buff Beauty som vi har varit på jakt efter ett tag nu. Men vi har inte hittat den i Stockholm än så länge. Det är också egentligen en ros som trivsbäst i zon I, men man kan ha den som rabattros här uppe. Dock rätt kinkig efter var jag läst om den.



Så istället fastnade jag för en Austinros som heter Graham Thomas. Den har samma guldgula blommor och blir också lite högre. Sen stod det på den att den ska klippas ned till hälften på våren och att den behöver vintertäckas med granris. Så vi får väl pyssla om den lite. Det ska vi nog göra med alla dessa rosor.


Sedan köpte vi också en Sympathie, som vi satte i öppningen till köksträdgården som är i slutet på det "obebyggda" området. Den är röd och blir ca 3 m hög. Vi tänkte först köpa en Flammentanz, men ändrade oss på plantskolan. Denna blir inte riktigt lika kraftig och den stora fördelen är att den blommar från juli in på hösten. Flammentanz är ju fantastiskt vacker när den blommar, men har ju en betydligt kortare blomningstid. Sympatie är härdig till zon 4.
/Carin

1 kommentar:

  1. Det är så vackert med rosor
    jag ska börja anlägga en rosrabatt men det får bli rosor som är mycket härdig för vi har zon 4-5 här på Höglandet
    ha det så gott
    maggan

    SvaraRadera